Skip to main content

1995-2000

Period razvoja agencije Alarm West

Mirsad Ćatić, kao predstavnik BiH i Bo-Christer Ribberfalk, kao predstavnik Švedske, osnovali su društvo Alarm West sa sjedištem u Mostaru, BiH 1995. godine.

Cilj društva je bilo predstavljanje novih tehnologija u zaštiti privatne imovine u BiH. Međutim, u vremenu neposredno poslije rata tržište nije bilo spremno za ovu uslugu.

Nakon par teških godina po osnivanju Agencije Alarm West u Mostaru, Alarm West dobiva novi zamah u poslovanju ulaganjem Švedske međunarodne agencije (SIDA). Kao dio projekta za podrušku maloj privredi, ulaganje SIDE je omogućilo primarni razvoj Alarm Westa.

Pored generalne nezainteresovanosti za ovaj sektor u uslužnoj djelatnosti, dva glavna problema sa kojima su se susretale sve agencije, pa i Alarm West su bila: nepostojanje tržišta za nabavku opreme za tehničko objezbjeđenje i nedovršena ili čak i nepostojeća zakonska regulativa koja bi uređivala ovu djelatnost. Usprkos svim problemima u periodu od četiri godine Alarm West je uspio od sasvim malog preduzeća sa dvoje zaposlenih stasati u agenciju koja je definisala segmente usluga kao što su: tehnička zaštita, fizička zaštita, transport novca i bodyguarding.

Paralelno se javljaju druge agencije za zaštitu na teritoriji BiH. Jedna od agencija je i agencija Adria Ipon Security iz Mostara koja svoj prvi veći ugovor potpisuje sa Hypo Alpe Adria Bank Mostar. Osim toga ugovora većina prihoda ove agencije je u to vrijeme stizala od obezbjeđenja utakmica i drugih sportskih manifestacija. Ova agencija će 2011. postati dio globalne Securitas porodice.

Žao nam je, ne možete posjetiti našu stranicu kroz pretraživač koji trenutno koristite. Pokušajte kroz: Chrome, Safari, Firefox ili Edge.